Slapen
Je baby slaapt het veiligste op zijn rug. Wij raden het ook af om je baby op zijn zij of buik te laten slapen totdat hij sterk genoeg is om zichzelf snel en makkelijk om te draaien. Dit omdat je baby met zijn mond of neus tegen het matrasje aan kan liggen en daardoor niet goed kan ademen.
Wij adviseren ook bij ‘ventilerende matrasjes’ je baby op zijn rug te laten slapen. Want helaas bieden deze ook geen garantie dat je baby goed kan doorademen.
Wanneer je baby wakker is, is het juist goed om hem even op zijn buik te leggen. Dit kan je bijvoorbeeld doen in de box. Zorg wel dat je er altijd bij blijft. Vanaf het moment dat je baby zichzelf snel en makkelijk om kan draaien van zijn rug naar zijn buik en weer terug, mag hij ook op zijn zij of buik slapen.
Misschien heb je het gevoel dat je baby zich kan verslikken als hij op zijn rug ligt. Dit risico is bij slapen op zijn rug niet groter dan wanneer hij zou slapen op zijn rug of zij.
Mocht je je zorgen maken dat je baby een plat of scheef hoofdje krijgt door het slapen op zijn rug? Onze kraamverzorgende geeft je graag tips hoe je dit kan voorkomen of kan oplossen.
Je kan bijvoorbeeld tijdens het slapen zijn hoofdje anders leggen. De ene keer naar links en de andere keer naar rechts. Je kan ook tijdens het voeden zijn houding steeds afwisselen. Omdat baby’s graag naar het licht kijken kan je ook het bedje af en toe andersom opmaken. Hierdoor bevindt het raam zich aan de andere kant.
Zodra je baby bewegelijk wordt is een babyslaapzak de veiligste optie. Dit is vaak sneller dan je denkt, nl. al na een paar weken.
Als je baby in een goede slaapzak ligt is extra beddengoed niet nodig. Wil je dat graag? Het kan maar wij raden het af om de eerste twee jaar een dekbed te gebruiken. Dit omdat het te warm kan zijn. En mocht hij met zijn hoofdje onder het dekbed komen, dan kan hij problemen krijgen met ademhalen. Het beste is om dan het bedje op te maken met een laken en dekentje.
De voordelen van een babyslaapzak t.o.v. beddengoed:
Let er bij het kopen van de slaapzak op dat je de juiste maat hebt. Wanneer de armsgaten of de halsopening te groot zijn, kan je baby in de slaapzak terecht komen. Er zijn al hele kleine maten te koop en ook voor elk seizoen.
Je baby slaapt het veiligste in zijn eigen wiegje of bedje. Ook al is het soms moeilijk om hem daar te laten slapen. Omdat hij tijdens het voeden bij jou in slaap valt. Of omdat hij blijft huilen en pas rustig wordt als hij bij jou in bed ligt. Maar ook in dit soort situaties is het geen veilige plek voor je baby om bij jou te slapen. Probeer dit, zeker als je baby jonger is dan vier maanden, te voorkomen.
Er zijn verschillende redenen waarom het beter is dat je baby niet bij je in bed slaapt. Je baby kan tussen de matrassen beknelt raken, uit bed vallen, te warm krijgen door het dekbed of met zijn gezichtje tegen een kussen aandrukken waardoor hij niet goed kan ademen.
Je kan dit oplossen door de eerste zes maanden een bedje dicht bij je eigen bed te zetten. Een aanschuifbedje of co-sleeper is ook een goede oplossing.
Een knuffel staat zo gezellig in het babybedje maar is niet veilig als je baby gaat slapen. Net zoals zijligkussentjes, hoofdbeschermers en babynestjes kan dit ervoor zorgen dat je baby niet goed kan ademen als hij hier met zijn gezichtje tegenaan komt.
Zodra je baby wakker is mag hij natuurlijk een knuffel in zijn bedje. Wil je hem toch graag wat geven als hij gaat slapen, een knuffel zonder vulling of een knuffeldoekje zijn een veilig alternatief.
Verlenging van de kraamzorg
Het kan zijn dat jij en je kindje na de geboorte langer in het ziekenhuis moeten blijven. Onze kraamverzorgende komt je graag ondersteunen en adviseren na je ontslag uit het ziekenhuis.
Extra huishoudelijk hulp
Kan je wat extra handen gebruiken voor het huishouden? Geen probleem! Wij helpen je graag.
Geboortetrauma coach
Onze geboortetrauma coaches kunnen je begeleiden voor en tijdens de bevalling om een trauma te voorkomen.
“
Jouw zorghart bij We Care Geboortezorg laten kloppen? Bekijk onze vacatures hier!
Na je aanmelding voor onze kraamzorg word je door onze consulente gebeld voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we graag kennis met je en bespreken we jouw wensen en behoeften voor de kraamweek. Lees hier alles over het intakegesprek.